Szef Kuchni Michał Tkaczyk

Michał Tkaczyk – Szef Kuchni

Michał Tkaczyk swoją karierę zawodową rozpoczął  w 1992 we włoskiej restauracji **Michelin Miramonti L'altro, a następnie zaczął swoją wielką przygodę z Hotelem Bristol w Warszawie, gdzie zdobywał pierwsze doświadczenia pod okiem Kurta Schellera w jednej z najlepszych w owym czasie restauracji - Malinowej. Po 3 latach na horyzoncie pojawiła się propozycja pracy na największym promie pasażerskim na Bałtyku – POLONIA, z której skorzystał. W 1999 roku Michał Tkaczyk powrócił do Warszawy na stanowisko zastępcy Szefa Kuchni w Hotelu Holiday Inn, gdzie przepracował 5 lat. Następnie w latach 2005 - 2008 pracował w warszawskim hotelu Sheraton na stanowisku Executive Sous Chef. Na przestrzeni lat uczył się tajników zawodu od takich Szefów Kuchni, jak Ray Bridgeford, Klaus Levenberger, Kurt Scheller, czy Delio Beretta.

1 marca 2008 r., po jedenastu latach pracy w innych miejscach, powrócił do Hotelu Bristol i objął stanowisko Szefa Kuchni. Ponownie zagościł, w miejscu, gdzie jako młody pomocnik kucharza zdobywał pierwsze profesjonalne doświadczenia. W 2015 roku po zapoznaniu się z konceptem Domu Wódki podjął wyzwanie, jakim jest stworzenie restauracji Elixir. Udało mu się połączyć autorskie wydanie dań kuchni polskiej wraz z wódkami, miodami pitnymi i nalewkami w jedną harmonijną całość food pairingu. Za jego sprawą Restauracja Elixir pojawiła się na liście rekomendowanych w przewodniku Michelin w 2016 i 2017 roku, a także otrzymała 2 czapki w rekomendacjach przewodnika Gault & Millau 2017. W międzyczasie Michał Tkaczyk brał czynny udział w otwarciach hoteli Sheraton w Poznaniu i Sopocie oraz prywatnej restauracji w Dubaju. W lipcu 2017 jego drogi ponownie skrzyżowały się z Hotelem Bristol, Warsaw, gdzie wrócił niczym po długiej podróży, z nowym doświadczeniem i pomysłami.

Michał Tkaczyk podczas swojej długoletniej kariery współorganizował i obsługiwał wiele ciekawych, prestiżowych imprez, jak na przykład wizytę Królowych i Księżnych w Wilanowie na zaproszenie Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej, pierwszą wizytę Cesarza Japonii Akihito w Polsce, czy oficjalne bankiety organizowane w Pałacu Prezydenckim z okazji wizyt głów Państw. Miał też okazję gotować dla księcia Monaco Alberta podczas konferencji gastronomów i hotelarzy w Monaco, czy też dla Jego Świątobliwości Dalajlamy. Szef Kuchni Tkaczyk jest laureatem ogólnopolskich konkursów kulinarnych m.in. Art La Martell Cuisine czy I Pucharu Polski. Może się pochwalić brązowym medalem zdobytym w Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu wraz z pierwszą polską ekipą narodową biorącą udział w tym zaszczytnym wydarzeniu. 


Rezerwacje
Udostępnij
Zamknij